Tábory proběhlé 2012 - Usměvavé sluníčko

Hledat
Počasí Zruč-Senec - Slunečno.cz
Přejít na obsah

Hlavní nabídka:

Tábory proběhlé 2012

Úroveň 7
Letní tábor Zhořec u Manětína

Letní dětský tábor Zhořec 2012 se úspěšně uskutečnil v nezapomenutelných 10 dnech 29.7. - 7.8. Absolvovali jsme napínovou hru Základní kámen aneb Největší světová záhada, při níž se nám podařilo nalézt a uchránit nejvzácnější
předmět na světě - Svatý grál.

Táborová reportáž

Zhořec 2012 – Základní kámen aneb Největší světová záhada
Letošní letní dětský tábor Usměvavého Sluníčka se již počtrnácté konal v příjemném prostředí areálu ve Zhořci u Manětína. Jelikož kapacita tábora, která činí cca 130 účastníků, byla naplněna už od začátku roku, očekávání ze strany dětí bylo veliké. Loňský tábor s etapovou hrou Alenka v Říši divů se vydařil, a tak na nás, pracovnících Usměvavého Sluníčka, ležela velká zodpovědnost připravit letošních deset dní minimálně stejně tak dobře, či ještě lépe. Troufáme si tvrdit, že se to podařilo.

Konec července a začátek srpna strávily děti a členové Usměvavého Sluníčka soustavným pátráním po nejvzácnějším předmětu na světě – Svatém grálu. Etapová hra totiž letos nesla název Základní kámen aneb Největší světová záhada a byla volně inspirována knihou Dana Browna Šifra mistra Leonarda. Kdo tuto knihu četl, zajisté už tuší, že náš tábor byl od začátku do konce plný záhad, tajemství a napětí.  Děti byly do děje „vrženy“ ihned po příjezdu. Ještě předtím, než se stihly v táboře rozkoukat, zhlédly divadlo, které znázorňovalo hlavní zápletku příběhu. Když poněkud odbočím od děje, musím zmínit, že toto divadlo, stejně jako mnoho dalších aktivit, pro děti nacvičily naše nové mladé posily, členové pomocného 8. oddílu (Barča Hájková, Lucka a Kačka Krocovy, Terka Bušauerová, Marek Hampl, Adam Hrubý, Tadeáš Pudelský a Michal Klail), jimž za to patří obrovský dík.
Všichni účastníci tábora se tedy rázem stali členy tajné mnišské organizace zvané Převorství Sionské, jejímž posláním je už téměř tisíc let ochraňovat Základní kámen neboli Svatý grál, který je představován zlatým kalichem, což zjistily děti v průběhu pátrání. Bohužel poslední člověk na světě nesoucí tajemství místa úkrytu Svatého grálu byl velmistr řádu Jacques Sauniére, který byl zavražděn zlým mnichem z nepřátelské organizace Opus Veritas usilující o zničení Základního kamene. Byli jsme tedy postaveni před náročný úkol tento Základní kámen (o němž jsme v tu chvíli ani nevěděli, co to je) najít a ochránit před členy Opus Veritas, aby nedošlo k jeho zničení, protože to by mělo za následek zhroucení celého moderního křesťanského světa. Naštěstí nám zemřelý Velmistr ještě před smrtí stihl předat pár indicií, které nám v pátrání pomohly.
A tak začalo naše putování. Ihned po zvolení nového velmistra se všichni noví členové Převorství rozdělili do skupin dle odbornosti a složili tajnou přísahu zasvěcených. Jako nejrozumnější se poté zdálo najít profesora Roberta Langdona, amerického odborníka na symboly, což nám poradil zesnulý velmistr. Profesora jsme úspěšně našli v Anglii při náročné stopovačce. On nám od té doby pomáhal s pátráním a vždy, když bylo potřeba, si pro nás připravil odbornou přednášku z oblasti náboženské symboliky a historie.
Další cesta dle získaných indicií vedla k císaři Konstantinovi, byla však slepá. Podobně slepé byly i další cesty. Pátrali jsme snad všude – v Itálii u slavných umělců Leonarda da Vinci nebo Michelangela Buonarroti , v egyptských pyramidách, v Anglii u krále Artuše a nejvíce v pařížském Louvru, na čas přestěhovaném do Zhořce, mezi nejslavnějšími díly všech světových mistrů. Vyřešili jsme všechny připravené hádanky a tajemství, vyluštili nespočet šifer, shromáždili mnoho informací. Stálo nás to téměř všechny naše fyzické i psychické síly. A do toho všeho na nás neustále, ve dne i v noci, útočili členové Opus Veritas. Jednou jsme se dokonce vydali na nebezpečnou výpravu do jejich sídla, oni na to však přišli a pak jsme se s nimi museli utkat po tmě v přímém souboji o další nápovědu.
Když už jsme si začali myslet, že je vše marné a že svůj úkol nesplníme, objevili jsme další stopu, která nás nakonec dovedla k cíli. V nedaleké vesničce Luková jsme našli pohádkový kostelík se hřbitovem, kde byl mimo jiné pohřben i sir Isaac Newton, jeden z bývalých členů Převorství. Na jeho hrobě byla nakreslena mapka úkrytu Svatého grálu. K udivení nás všech se tento vzácný předmět měl nacházet v táboře! A opravdu. Vzali jsme krumpáč a lopatu a na přesně určeném místě vykopali stovky let starou truhlu s námi tak vytouženým pokladem – Základním kamenem. Náš úkol byl tedy splněn, měli jsme takovou radost!
Kromě toho, že se všechny děti svědomitě a s nadšením zapojovaly do aktivit a soutěží v rámci etapové hry, nezapomněly ani na zábavu a odreagování. Součástí tábora byla tradiční pouť, kde si všichni po absolvování zábavných disciplín mohli za vyhrané Zhořecké platíky nakoupit krásné ceny. Pro všechny talentované děti jsme uspořádali soutěž „Zhořec má talent“, kde v porotě seděly takové celebrity jako princezna Kate, Petra Kvitová, Leoš Mareš či Ježíš Kristus a na níž si své speciální vystoupení připravil třeba Pavel Šporcl, Vojta Dyk a Lucie Bílá. Vrcholem táborové zábavy pak byly dvě diskotéky. První se nesla hudbou i kostýmy v duchu nedávno uplynulých 90. let a druhá  byla spojena s oslavou Silvestra a nechyběl na ní ani ohňostroj.
Zkrátka a dobře, letošní tábor se nám opět velmi vydařil. Do noty nám hrály všechny živly. Počasí bylo báječné, celé dny jsme mohli trávit venku a dostalo se i na bazén, úrazů a nemocí bylo minimum, kuchařky nás pravidelně krmily a napájely, nálada byla skvělá. Nezbývá nám nic jiného než poděkovat dětem za účast a za slušné chování a všem organizátorům za jejich ochotu a nasazení při práci s nimi. Na příští rok chystáme samozřejmě další zhořecký tábor a kromě něj ještě několik příměstských na klubovně. Máme se tedy všichni na co těšit.

Za Usměvavé Sluníčko Mgr. Markéta Bocková
místopředsedkyně sdružení, programátorka etapové hry


U nás v Kocourkově

Letos poprvé uspořádalo občanské sdružení Usměvavé Sluníčko příměstský tábor na bývalé skautské klubovně. Pro děti byla připravena táborová hra U nás v Kocourkově. Každý den plnily děti různé úkoly, za které získávaly body do etapovky. Každý den se děti vydaly na stopovačku, kde odpovídaly na otázky z pohádek nebo hádaly hádanky, či řešily zašifrovaný text. Nebyla nouze ani o sportovní vyžití dětí a byl uspořádán turnaj ve vybíjené, fotbale, či ping pongu. D2ti si také domů odnesly mnoho výrobků. Děti si malovaly na bílá trička, malovaly na dřevěné magnetky či dělaly ubrouskovou techniku na dlaždičky. Také jsme pro děti uspořádali olympijské hry, kde děti plnily celkem deset netradičních disciplín a následně si domů odnesly medaile a diplomy. Příměstského tábora se celkem zúčastnilo 53 dětí, z toho jich 13 bylo školkových a nejmladší tábornici byly tři roky. Rádi bychom poděkovali babičce Jungové za upečení výborných borůvkových koláčů, které nám pro děti přinesla a babičce Jílkové za upečení výborných pletenců. Rádi bychom také poděkovali všem pomocníkům, kteří nám přišli s dětmi pomoci. Ovšem velké díky patří paní Liškové, bez které by se příměstský tábor neuskutečnil.

Za Usměvavé Sluníčko Bc. Kateřina Lišková

 
počítadlo.abz.cz
Návrat na obsah | Návrat do hlavní nabídky